Telefon
WhatsApp
İnstagram

Lojistikte Önemli Bilgiler

INCOTERMS

INCOTERMS, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından uluslararası ticarette kullanılan terimlerin bir standarda kavuşturulması amacıyla uygulamaya konulan bir programdır.

Incoterms, ihracatçıların ve ithalatçıların sevkiyatların düzenlenmesindeki sorumluluklarını ve işlemin çeşitli aşamalarında yer alan sorumluluğun devrini tanımlar. Uluslararası ticari işlemlerde veya satın alma süreçlerinde yaygın olarak kullanılırlar ve kullanımları ticaret konseyleri, mahkemeler ve uluslararası hukukçular tarafından teşvik edilir. Yaygın sözleşmeye dayalı satış uygulamalarıyla ilgili bir dizi üç harfli ticari terim olan Incoterms kurallarının amacı, öncelikle malların küresel veya uluslararası nakliyesi ve teslimiyle ilgili görevleri, maliyetleri ve riskleri açıkça belirtmektir. Incoterms, malların satıcıdan alıcıya teslimine ilişkin ilgili yükümlülükleri, maliyetleri ve riskleri tanımlayan satış sözleşmelerini bilgilendirir, ancak kendileri bir sözleşme akdetmezler, ödenecek fiyatı, para birimini veya kredi koşullarını belirlemezler, sözleşme yasasını hükmetmezler veya mal mülkiyetinin nereye devredileceğini tanımlamazlar.

Incoterms kuralları, uluslararası ticarette en sık kullanılan terimlerin yorumlanması için dünyada hükûmetler, yasal makamlar ve uygulayıcılar tarafından kabul edilmektedir. Farklı ülkelerdeki kuralların farklı yorumlanmasından kaynaklanan belirsizlikleri azaltmayı veya tamamen ortadan kaldırmayı amaçlarlar. Bu nedenle, dünyada düzenli olarak satış sözleşmelerine dahil edilirler.

"Incoterms", ICC'nin tescilli ticari markasıdır.

ICC tarafından uluslararası ticaret terimleriyle ilgili yayınlanan ilk çalışma 1923'te yayınlandı ve Incoterms olarak bilinen ilk baskısı 1936'da yayınlandı.

INCOTERMS, zamanla uluslararası ticarette yaşanan değişikliklere bağlı olarak 1953, 1967, 1976, 1980, 1990, 2000, 2010 ve 2020 yıllarında revize edilmiştir. Günümüzde geçerli olan versiyon ise 1 Ocak 2011'de uygulamaya giren INCOTERMS 2010'dir.

Incoterms kuralları 1953, 1967, 1976, 1980, 1990, 2000 ve 2010'da değiştirilmiş ve dokuzuncu versiyonu olan Incoterms 2020 10 Eylül 2019'da yayınlanmıştır.

INCOTERMS 2010, 4 ana başlık altında toplanan 11 terimden oluşmaktadır. 2010 versiyonunda DAF, DES, DEQ, DDU terimleri kaldırılarak bunlar yerine DAT (Delivered At Terminal), DAP (Delivered At Place) terimleri eklenmiştir.

EXW – Ex Works (adlandırılmış teslimat yeri)

Satıcı, malları kendi tesislerinde veya belirtilen başka bir yerde hazır bulundurur. Bu terim, alıcıya azami yükümlülük ve satıcıya asgari yükümlülükler yükler. Ex Works terimi, genellikle herhangi bir maliyet dahil edilmeden malların satışı için bir ilk fiyat teklifi verilirken kullanılır.

EXW, bir alıcının malları nihai varış noktasına getirme risklerine katlandığı anlamına gelir. Ya satıcı malları toplama araçlarına yüklemez ve ihracat için gümrükleme yapmaz ya da satıcı malları yüklerse risk ve masraf alıcıya ait olur. Taraflar, hareket halindeyken malların yüklenmesinden satıcının sorumlu olması ve bu tür yüklemenin risk ve tüm masraflarını üstlenmesi konusunda anlaşırlarsa, bu, satış sözleşmesinde bu yönde açık bir ifade eklenerek açıklığa kavuşturulmalıdır.

Satıcının bir taşıma sözleşmesi yapma zorunluluğu yoktur, ancak alıcının da bir taşıma sözleşmesi düzenleme yükümlülüğü yoktur - alıcı, malları asıl satıcının deposundan teslim almak üzere kendi müşterisine satabilir. Ancak, genel uygulamada alıcı, navlunun belirlenen yerden teslim alınmasını ayarlar ve malların gümrükten çekilmesinden sorumludur. Alıcı ayrıca tüm ihracat belgelerini tamamlamakla yükümlüdür, ancak satıcının bilgi ve belgeleri alıcının talebi ve maliyeti alıcıya ait olmak üzere alma yükümlülüğü vardır.

Bu belge gereklilikleri iki temel sorunla sonuçlanabilir. İlk olarak, alıcının ihracat beyannamesini doldurma şartı, gümrük düzenlemelerinin beyan sahibinin yargı alanında ikamet eden bir şahıs veya şirket olmasını gerektirdiği belirli yargı bölgelerinde (en azından Avrupa Birliğinde) sorun olabilir. Alıcı, gümrük idaresinin dışında bulunuyorsa, malları ihracat için gümrükten çekemez; bu, ihracat formaliteleri EXW terimi kapsamında alıcının sorumluluğunda olsa bile, malların alıcı tarafından satıcı adına beyan edilebileceği anlamına gelir.

İkinci olarak, çoğu yargı bölgesi şirketlerin vergi amaçları için ihracat kanıtı sağlamasını gerektirir. Bir EXW gönderisinde, alıcının satıcıya böyle bir kanıt sunma veya hatta malları ihraç etme yükümlülüğü yoktur. Avrupa Birliği gibi bir gümrük yetki alanında bu, satıcıyı sanki mallar yerel bir müşteriye satılmış gibi bir satış vergisi faturasına tabi tutacaktır. Bu nedenle, sözleşme üzerinde anlaşmaya varılmadan önce bu konuların alıcı ile tartışılması son derece önemlidir. FCA satıcısının tesisi gibi başka bir Incoterm daha uygun olabilir çünkü bu, malların ihracat için beyan edilmesi sorumluluğunu satıcıya yükler ve bu da ihracat süreci üzerinde daha fazla kontrol sağlar.

FCA – Free Carrier (named place of delivery)- Ücretsiz Taşıyıcı (adlandırılmış teslimat yeri)

Satıcı, belirtilen yerde (muhtemelen satıcının kendi mülkü de dahil olmak üzere) malları ihracat için gümrüklenmiş olarak teslim eder. Mallar, alıcı tarafından belirlenen bir taşıyıcıya veya alıcı tarafından belirlenen başka bir tarafa teslim edilebilir.

Birçok açıdan bu Incoterm, modern kullanımda FOB'un yerini almıştır ancak riskin geçtiği kritik nokta gemiye yüklemeden belirtilen yere kadardır. Seçilen teslim yeri, malın o yerde yükleme ve boşaltma yükümlülüklerini etkiler.

Teslimat, satıcının işyerinde veya satıcının kontrolü altındaki başka bir yerde gerçekleşirse, malları alıcının taşıyıcısına yüklemek satıcının sorumluluğundadır. Ancak teslimin başka bir yerde gerçekleşmesi halinde, nakliyeci belirtilen yere vardığında satıcı malları teslim etmiş sayılır; Alıcı, malları hem boşaltmaktan hem de kendi taşıyıcısına yüklemekten sorumludur.

CPT – Carriage Paid To (named place of destination)- Belirtilen varış yerine kadar Nakliye Ücreti Ödemeli

CPT, konteynersiz deniz taşımacılığı dışındaki tüm nakliye modları için C&F (maliyet ve navlun) ve CFR şartlarının yerini alır.

Satıcı, malların belirtilen varış yerine kadar taşınmasını öder. Ancak, mallar ilk veya ana taşıyıcıya teslim edildiğinde teslim edilmiş sayılır, böylece mallar İhracat ülkesindeki sevkiyat yerinde bu taşıyıcıya teslim edildiğinde risk alıcıya geçer.

Satıcı, belirtilen varış yerine (alıcının tesisleri veya varış limanı gibi nihai varış yeri) nakliye için ihracat gümrükleme ve navlun maliyetleri dahil olmak üzere menşe maliyetlerinden sorumludur. Ancak bunun satıcı ve alıcı tarafından kabul edilmesi gerekir).

Alıcı, satıcının sigorta yaptırmasını şart koşuyorsa bunun yerine Incoterm CIP düşünülmelidir.

CIP – Carriage and Insurance Paid to (named place of destination) - Belirtilen varış yerine kadar Nakliye Ücreti ve Sigorta Ödemeli

Bu terim, satıcının nakliye sırasında mallar için sigorta yaptırmasının gerekli olması haricinde, yukarıdaki CPT terimine büyük ölçüde benzer.

CIP, her iki tarafça özel olarak kabul edilmediği sürece, satıcının malları Londra Sigortacılar Enstitüsü'nün (A) Enstitü Kargo Maddeleri (A) veya benzer bir dizi madde kapsamında sözleşme değerinin %110'u oranında sigortalamasını gerektirir. Poliçe, sözleşme ile aynı para biriminde olmalı ve alıcının, satıcının ve mallarda sigorta edilebilir bir menfaati olan herkesin talepte bulunabilmesine izin vermelidir.

CIP tüm taşıma türleri için kullanılabilirken, Incoterm CIF yalnızca konteynersiz deniz taşımacılığı için kullanılmalıdır.

DPU – Delivered At Place Unloaded (named place of destination)- Belirtilen varış yerine Yüksüz Olarak Yerinde Teslim Edilmeli

Bu Incoterm, satıcının malları yüksüz olarak belirtilen varış yerinde teslim etmesini gerektirir. Satıcı, tüm nakliye masraflarını (ihracat ücretleri, taşıma, varış limanında ana taşıyıcıdan boşaltma ve varış limanı ücretleri) karşılar ve varış limanına veya terminaline varana kadar tüm riski üstlenir.

Terminal liman, hava alanı veya iç yük değişimi olabilir, ancak gönderiyi teslim alabilen bir tesis olmalıdır. Satıcı, boşaltmayı organize edemiyorsa bunun yerine nakliyeyi DAP şartlarına göre düşünmelidir. Boşaltma işleminden sonraki tüm masraflar (örneğin, ithalat vergisi, vergiler, gümrük ve taşıma) alıcı tarafından karşılanacaktır. Ancak, terminaldeki herhangi bir gecikme veya gecikme ücretinin genellikle satıcının hesabına olacağını unutmamak önemlidir.

Incoterms 2020'nin mallar bir konteynerde, genellikle deniz yoluyla teslim edildiğinde "yüksüz"ün anlamı konusunda benimsenmesinden bu yana bazı belirsizlikler ortaya çıktı, çünkü konteynerin gelen gemiden çıkarılması konteynerin "boşaltıldığı" anlamına gelebilir ancak mallar konteynırda kalırken henüz "boşaltılmamış" 'tır.

DAP – Delivered At Place (named place of destination)- Belirtilen varış yerine Yerinde Teslim Edilmeli

Incoterms 2010, DAP'yi 'Yerinde Teslim Edildi' olarak tanımlar - satıcı, mallar belirtilen varış yerinde boşaltmaya hazır gelen nakliye aracında alıcının emrine verildiğinde teslim eder. DAP hükümlerine göre risk, teslimat sözleşmesinde belirtilen varış noktasından itibaren satıcıdan alıcıya geçer.

Mallar sevkiyata hazır olduğunda, malların nihai varış noktasına güvenli bir şekilde ulaşması için gerekli paketleme masrafları kendisine ait olmak üzere satıcı tarafından gerçekleştirilir. İhracatçı ülkede gerekli tüm yasal formaliteler, malların ihracat için gümrükten çekilmesine ilişkin risk ve masraflar satıcı tarafından karşılanır.

Malların varış ülkesine vardıktan sonra, ithalatçı ülkedeki gümrük işlemlerinin örneğin. ithalat izni, gümrüğün gerektirdiği belgeler vb. tüm gümrük resim ve vergileri dahil alıcı tarafından tamamlanması gerekmektedir.

DAP hükümlerine göre, terminal masrafları ile birlikte tüm taşıma masrafları, kararlaştırılan varış noktasına kadar satıcı tarafından ödenir. Nihai varış noktasındaki gerekli boşaltma maliyeti, DAP koşulları kapsamında alıcı tarafından karşılanmalıdır.

DDP – Delivered Duty Paid (named place of destination)- Belirtilen varış yerine Gümrük Vergisi Ödenmiş Olarak Teslim Edilmeli

Satıcı, malları alıcının ülkesinde belirtilen yere teslim etmekten sorumludur ve ithalat vergileri ve vergileri dahil olmak üzere malların varış yerine getirilmesiyle ilgili tüm masrafları öder. Satıcı boşaltmadan sorumlu değildir. Bu terim genellikle Incoterm olmayan "Free In Store (FIS)" [tr: Mağazada Ücretsiz) yerine kullanılır. Bu terim, satıcıya azami yükümlülükler ve alıcıya asgari yükümlülükler yükler. Mallar belirtilen varış yerine teslim edilene kadar alıcıya hiçbir risk veya sorumluluk devredilmez.

DDP şartlarında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, satıcının hem vergi ve harçları ödemek hem de o ülkedeki yetkili makamlardan gerekli izin ve kayıtları almak da dahil olmak üzere malların alıcının ülkesindeki gümrükten çekilmesinden sorumlu olmasıdır. Alıcının ülkesindeki kurallar ve düzenlemeler çok iyi anlaşılmadıkça, DDP şartları hem gecikmeler hem de öngörülemeyen ekstra maliyetler açısından çok büyük bir risk olabilir ve dikkatli kullanılmalıdır.

Incoterms’e göre maliyetlerin alıcı / satıcıya tahsisi

Grafiksel Incoterms

TIR ÖLÇÜLERİ

TIR, uluslararası taşımacılıkta kullanılan bir sistemdir ve yüklerin gümrük işlemlerini hızlandıran, belgelenmiş bir taşıma sistemidir. TIR sisteminde kullanılan araçların ölçüleri genellikle şu şekildedir:

  • TIR dorsesi uzunluğu: Genellikle 13,60 metre.
  • TIR dorsesi genişliği: 2,45 metre.
  • Yük yüksekliği: 2,60 metreye kadar.

tır-png

GEMİ ÖLÇÜLERİ

Gemilerin ölçüleri şu ana başlıklar altında toplanabilir:

Boy Ölçüleri:

- Tam Boy (Loa): Geminin baş ve kıç uç noktaları arasındaki yatay uzaklık. 

- Dikmeler Arası Boy (Lbp): Baş ve kıç dikmeleri arasındaki yatay uzaklık. 

- Su Hattı Boyu (Lwl): Geminin dizayn su hattında yüzerken başta ve kıçta su ile temas eden en uç noktaları arasındaki yatay uzaklık. 

Genişlik Ölçüleri:

- Genişlik (B): Geminin güverte kenarından yere paralel ölçülen iskele-sancak yönündeki en büyük değer. 

- Su Hattı Genişliği (Bwl): Geminin yüzdüğü su hattında ve en geniş kesitinde sancak ve iskele bordalar arasındaki yatay uzaklık. 

Derinlik ve Su Çekimi Ölçüleri:

- Derinlik (D): Geminin güverte kenarından omurga sacının dışına olan dik mesafe. 

- Su Çekimi (T): Geminin temel hattı ile yüzdüğü su hattı arasındaki düşey uzaklık. 

Diğer Ölçüler:

- Fribord (f): Geminin su yüzeyi ile güvertesi arasındaki mesafe, derinlik ile su çekimi arasındaki farka eşittir. 

- Deplasman (Δ): Geminin yüzer halde taşırdığı su miktarı.

STK GEMİ ÖLÇÜLERİ

stk-gemi-jpeg

ST19620 GEMİ ÖLÇÜLERİ

stk-19620

SORMOVSY GEMİ ÖLÇÜLERİ

sormovsky-gemi

SIBIRSKY GEMİ ÖLÇÜLERİ

SIBIRSY

OMSK GEMİ ÖLÇÜLERİ

OMSKY

VOLZHKY GEMİ ÖLÇÜLERİ

VOLZHKY

VOLGA-DON GEMİ ÖLÇÜLERİ

volga-don

VOLGA GEMİ ÖLÇÜLERİ

VOLGA

VOLGA BALT GEMİ ÖLÇÜLERİ

volga-balt

AMUR GEMİ ÖLÇÜLERİ

AMUR

KONTEYNER ÖLÇÜLERİ

konteyner-foto

TÜRKİYE’NİN SINIR KAPILARI

Yunanistan
 Pazarkule (Edirne), İpsala (Edirne)

Bulgaristan
 Kapıkule (Edirne), Hamzabeyli (Edirne), Dereköy (Kırklareli)

Gürcistan
 Türkgözü (Ardahan), Aktaş (Ardahan), Sarp (Artvin)

Azerbaycan
 Dilucu (Iğdır)

İran
Gürbulak (Ağrı), Kapıköy (Van), Esendere (Hakkari), Borualan (Iğdır)

Suriye
Karkamış (Gaziantep), Yayladağı (Hatay), Cilvegözü (Hatay), Öncüpınar (Kilis), Çobanbey (Kilis), Nusaybin (Mardin), Şenyurt (Mardin), Akçakale (Şanlıurfa), Ceylanpınar (Şanlıurfa), Mürşitpınar (Şanlıurfa), Zeytindalı (Hatay)

Irak
Şemdinli-Derecik (Hakkari), Çukurca-Üzümlü (Hakkari), Habur (Şırnak), Gülyazı (Şırnak)

Ermenistan
Akyaka (Kars), Alican (Iğdır)

ÜLKELER VE BAŞKENTLER

Afganistan - Kâbil
Almanya - Berlin
Amerika Birleşik Devletleri - Washington, D.C.
Andora - Andorra la Vella
Angola - Luanda
Antigua ve Barbuda - Saint John's
Arjantin - Buenos Aires
Arnavutluk - Tiran
Avustralya - Kanberra
Avusturya - Viyana
Azerbaycan - Bakü
Bahama Adaları - Nassau
Bahreyn - Manama
Bangladeş - Dakka
Barbados - Bridgetown
Belçika - Brüksel
Belize - Belmopan
Benin - Porto-Novo
Beyaz Rusya - Minsk
Birleşik Arap Emirlikleri - Abu Dabi
Bolivya - La Paz
Bosna-Hersek - Saraybosna
Botsvana - Gaborone
Brezilya - Brasilia
Brunei - Bandar Seri Begawan
Bulgaristan - Sofya
Burkina Faso - Uagadugu
Burundi - Bujumbura
Butan - Timbu
Cezayir - Cezayir
Cibuti - Cibuti
Çad - Encemine
Çek Cumhuriyeti - Prag
Çin - Pekin
Danimarka - Kopenhag
Demokratik Kongo Cumhuriyeti - Kinşasa
Doğu Timor - Dili
Dominik Cumhuriyeti - Santo Domingo
Dominika - Roseau
Ekvador - Kuito
Ekvator Ginesi - Malabo
El Salvador - San Salvador
Endonezya - Cakarta
Eritre - Asmara
Ermenistan - Erivan
Estonya - Tallinn
Etiyopya - Addis Ababa
Fas - Rabat
Fiji - Suva
Fildişi Sahili - Yamusukro
Filipinler - Manila
Filistin - Kudüs
Finlandiya - Helsinki
Fransa - Paris
Gabon - Librevil
Gambiya - Banjul
Gana - Akra
Gine - Konakri
Gine Bissau - Bissau
Grenada - Saint George's
Guatemala - Guatemala City
Guyana - Georgetown
Güney Afrika - Pretoria
Güney Kore - Seul
Güney Sudan - Juba
Gürcistan - Tiflis
Haiti - Port-au-Prince
Hırvatistan - Zagreb
Hindistan - Yeni Delhi
Hollanda - Lahey
Honduras - Tegucigalpa
Irak - Bağdat
İngiltere - Londra
İran - Tahran
İrlanda - Dublin
İspanya - Madrid
İsrail - Tel Aviv
İsveç - Stokholm
İsviçre - Bern
İtalya - Roma
İzlanda - Reykjavik
Jamaika - Kingston
Japonya - Tokyo
Kamboçya - Phnom Penh
Kamerun - Yaounde
Kanada - Ottawa
Karadağ - Podgoritsa
Katar - Doha
Kazakistan - Astana
Kenya - Nairobi
Kırgızistan - Bişkek
Kiribati - Tarava
Kolombiya - Bogota
Komorlar - Moroni
Kongo - Brazzaville
Kosova - Priştine
Kosta Rika - San Jose
Kuveyt - Kuveyt
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti - Lefkoşa
Kuzey Kore - Pyongyang
Küba - Havana
Laos - Vientiane
Lesotho - Maseru
Letonya - Riga
Liberya - Monrovya
Libya - Trablus
Liechtenstein - Vaduz
Litvanya - Vilnius
Lübnan - Beyrut
Lüksemburg - Lüksemburg
Macaristan - Budapeşte
Madagaskar - Antananarivo
Makedonya - Üsküp
Malavi - Lilongve
Maldivler - Male
Malezya - Kuala Lumpur
Mali - Bamako
Malta - Valetta
Marşal Adaları - Majuro
Mauritius - Port Louis
Meksika - Meksiko
Mısır - Kahire
Mikronezya - Palikir
Moğolistan - Ulanbator
Moldova - Kişinev
Monako - Monako
Moritanya - Nouakchott
Mozambik - Maputo
Myanmar - Naypyidaw
Namibya - Windhoek
Nauru - Yaren
Nepal - Katmandu
Nijer - Niamey
Nijerya - Abuja
Nikaragua - Managua
Norveç - Oslo
Orta Afrika Cumhuriyeti - Bangui
Özbekistan - Taşkent
Pakistan - İslamabad
Palau - Melekeok
Panama - Panama Şehri
Papua Yeni Gine - Port Moresby
Paraguay - Asunsion
Peru - Lima
Polonya - Varşova
Portekiz - Lizbon
Romanya - Bükreş
Ruanda - Kigali
Rusya - Moskova
Saint Kitts ve Nevis - Basseterre
Saint Lucia - Castries
Saint Vincent ve Grenadinler - Kingstown
Samoa - Apia
San Marino - San Marino
Sao Tome ve Principe - Sao Tome
Senegal - Dakar
Seyşeller - Viktorya
Sırbistan - Belgrad
Sierra Leone - Freetown
Singapur - Singapur
Slovakya - Bratislava
Slovenya - Lubliyana
Solomon Adaları - Honiara
Somali - Mogadişu
Sri Lanka - Sri Jayawardenepura Kotte
Sudan - Hartum
Surinam - Paramaribo
Suriye - Şam
Suudi Arabistan - Riyad

Bu konular, özellikle lojistik ve uluslararası ticaretle ilgilenen kişiler için büyük öneme sahiptir. Her bir terim ve kavram, taşımacılık süreçlerinde ve gümrük işlemlerinde doğru uygulama ve anlaşmalar için kritik rol oynar.

Sizi Arayalım

Bizimle iletişim kurmak ve detaylı bilgi almak için iletişime Geç butonuna tıklayınız.

İLETİŞİME GEÇ